Buat Sendiri Guna Tulang Empat Kerat

rumah_kamiPada zaman kanak-kanak, saya kerap mendengar istilah ini: “buat sendiri, guna tulang empat kerat”. Perucap ungkapan keramat tersebut tidak lain ialah allahyarham abah dan ibu saya yang masih hidup.

Kami hidup dalam kesusahan jika manifestasi kesusahan itu dijustifikasikan pada keberadaan wang dan harta. Kami tidak berwang dan tidak berharta. Allahyarham bapa bekerja sebagai tukang rumah dan ibu saya bekerja sebagai penoreh getah.

Namun, apa yang saya bangga dengan kedua ibu bapa saya ialah mereka tidak meminta-minta. Apabila perlukan sesuatu mereka akan berusaha untuk mendapatkannya dengan cara sendiri. Jika perlu menabung atau menyimpan wang, mereka akan melakukan itu. Mereka menggunakan tulang empat kerat masing-masing.

Alhamdulillah, saya menjadi saksi hidup segala kesusahan dan keperitan kehidupan keluarga kami pada waktu itu. Secara tidak langsung saya terdidik menjadi cekal dan tabah dengan dugaan dan cabaran hidup yang sebegitu. Saya dididik untuk cenderung berusaha sendiri untuk mendapatkan sesuatu. Buat sendiri; guna tulang empat kerat.

Ini menjadikan kami tidak pernah peduli dengan segala skim bantuan dan pertolongan. Jika ada pihak yang ikhlas datang membantu dan menghulurkan pertolongan, kami terima dengan baik dan berterima kasih. Namun untuk meminta-minta tidak sama sekali.

Saya tidak nafikan bahawa keluarga kami pernah dua kali dibantu mendapatkan rumah. Pada waktu itu dipanggil “rumah bantuan”. Apa-apa yang diberikan ialah perkakasan rumah seperti kayu dan papan. Kesan bantuan itu masih kekal sehingga ke hari ini kerana rumah kami masih menggunakan papan dan kayu tersebut; menjadi tugu peringatan bahawa kami pernah susah.

Pada ketika rumah kami hanya berbumbung atap rumbia, apabila usia atap rumbia berusia dua tahun lebih ia akan bocor di sana sini apabila hujan. Saya masih ingat seringkali ibu akan menadah besen atau timba di mana-mana tempat yang bocor apabila hujan lebat. Selain besen dan timba kain buruk juga ditaburkan di sana sini bagi menampung air hujan yang mencurah masuk melalui lubang atap rumbia yang bocor. Kadang-kadang ibu kebasahan.

Tidak ada air mata yang ingin basah dan menitis lagi apabila melihat ibu kebasahan menadah air atap yang bocor. Saya hanya mampu menangis di dalam hati.

Kini kami tidak juga senang tetapi seringkali kalimat “buat sendiri, guna tulang empat kerat” itulah yang menjadi zikir dan azimat penguat semangat untuk meneruskan survival kehidupan ini. Alhamdulillah, Allah telah mencukupkan segala keperluan duniawi. Tidak ada kemewahan, tidak ada kehendak. Yang ada hanya apa-apa yang perlu. Kami bahagia begitu.

Rumah kami seringkali banjir. Sering. Apabila hujan lebat mencurah-curah selama lebih dua jam tanpa henti, kami akan bersiap-siap mengemas barangan dan perkakasan rumah dan diletakkan di rumah atas. Jika melihat di dalam rumah kami usahlah berasa pelik apabila melihat meja, almari, peti sejuk dan mesin basuh semuanya dilapik dengan batu-bata setinggi satu kaki. Gunanya untuk mengelakkannya daripada diresapi air banjir.

Banjir paling teruk dan besar berlaku pada hujung bulan November 2014 yang lalu. Air banjir di dalam rumah separas pinggang dan dada orang dewasa. Kali ini mesin basuh dan peti ais habis ditenggelami air. Kerusi, perabot dan pelbagai peralatan lain habis kebasahan dan terendam di dalam air.

Seluruh isi rumah dipindahkan ke pusat pemindahan sementara di Surau Batu 16.

Kami menganggap itulah banjir yang paling besar dan terburuk pernah dialami setakat ini. Pekan Serdang juga jenuh ditenggelami air. Deretan kedai-kedai Cina di pekan yang selama ini gah di tengah-tengah pekan pun air memasuki premis mereka. Selepas banjir ada kedai yang terpaksa melelong sahaja barangan yang basah. Sudah tentu harganya jatuh apabila sudah ditenggelami air.

Saya biasanya akan balik ke kampung apabila keadaan mendesak seperti ini. Ya, sekali lagi kami akan menggunakan tulang empat kerat kami untuk membersihkan rumah dan mengemas kembali keadaan rumah yang caca-marba itu. Kami berterima kasih kepada pasukan Rela yang sudi membantu kami membersihkan lumpur yang menepek di lantai rumah. Selebihnya kami akan bersihkan sendiri. Ya, itulah rumah kami.

Kami bersyukur dengan apa-apa yang berlaku itu. Kami menganggap apa-apa yang berlaku ialah ujian dan dugaan daripada Allah. Ya, banjir kami hanya sedikit sahaja, orang lain, negeri lain lebih teruk lagi banjirnya melanda. Demikianlah hidup. Pasti ada rahsia Tuhan di sebalik semua yang berlaku.

Kami redha.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s