Kokok Berderai-derai, Ekor Bergelumang Tahi

ayam-sabungAyam jantan, sifatnya berlagak, ego dan sentiasa menunjuk gagah, lebih-lebih lagi jika hendak memikat si ayam betina! Dengan bulunya yang berwarna warni, dengan megah dan gagah ia akan berkokok ke serata alam. Namun, demikian gagah, megah dan cantiknya si ayam jantan, ekornya meleret dan ada kalanya “menyapu” tahi yang diberaknya sendiri.

Peribahasa ini dianalogikan kepada mereka yang megah dan berlagak tetapi dalam masa yang sama sahsiah dan peribadi atau kelakuannya tidaklah semegah dan selagak dengan kecantikan luarannya itu.

Politik orang Melayu-Islam negara pada hari ini cukup bercelaru dan kelam-kabut, keluh-kesah dan gelisah seolah-olah tercabut daripada akar prinsip dan jati diri. Ya, politik yang tercabut daripada akar agama Islam.
Sudahlah pergaduhan dan perkelahian sesama ahli dalam parti tidak pernah sudah-sudah, perkelahian dan pergaduhan ini berlanjutan dengan orang seagama, sebangsa dan senegara. Politik diletakkan di puncak bagaikan itulah segala-galanya dalam hidup ini tanpa memikirkan balasan di akhirat.
Lebih mengecewakan, sekalipun berdiri atas nama Islam, Islam itu hanya tinggal nama kerana sepak terajang, bertegang urat dan berkelahinya mereka sama sekali tidak mencerminkan nilai-nilai Islam.
Mereka berkokok bercakap tentang rakyat bawahan yang perlu bersatu-padu, berbuat baik, kebajikan, jujur, amanah, dan seumpamanya, namun ironinya merekalah yang bergaduh tidak habis-habis.
Mereka sendiri tidak boleh menjadi contoh yang baik agar diteladani oleh rakyat. Mereka hanya pandai bercakap tetapi akhlak mereka cukup teruk dan memalukan malah sentiasa mengambil tindakan-tindakan yang memualkan.
Mereka tidak ubah ibarat ayam jantan yang berkokok berderai-derai, tapi ekor bergelumang tahi!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s