Jalan Lain Ke Syurga

Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2009 baharu saja diumumkan. Seperti biasa, ada yang berjaya dan ada pula yang gagal. Mereka yang berjaya pula ada tahap-tahapnya. Ada yang cemerlang memperoleh semu A+. Ada yang dapat beberapa A- dan A saja. Ada yang tidak dapat A langsung dan pelbagai lagi.

Begitu juga bagi mereka yang gagal. Mereka yang gagal ini pun bertahap-tahap juga. Ada yang gagal sedikit, ada yang gagal banyak mengikut gred A, B, C yang mereka perolehi.

Walau apa pun keputusan yang mereka perolehi, saya ucapkan tahniah dan syabas kepada mereka yang berjaya, manakala buat mereka yang gagal, saya sarankan mereka ucapkan syukur: bersyukur dan ingatlah kepada Allah Subhanahu Wata’ala.

Ya, fokus saya ialah kepada mereka yang menganggap mereka gagal! Tulisan ini hanya untuk mereka yang berasa diri mereka telah gagal lantaran tidak ada A langsung dalam slip keputusan peperiksaan.

Ya, kalau hanya di atas slip keputusan atau di atas kertas sahaja menunjukkan ia gagal, kita sebenarnya tidak gagal jika kita tidak mahu mengakuinya! Lainlah jika kita sendiri yang kemudiannya berduka-lara, berduka nestapa dan meratapi kegagalan kita itu. Ya, subjek ini sukar untuk difahami dan saya cuba untuk menjelaskan dengan sebaik mungkin.

Begini. Apa yang berlaku sekarang ialah keputusan sudah dikeluarkan bukan? Tidak ada apa yang besar sangat yang boleh kita lakukan untuk mengubah angka dan huruf di atas keputusan yang sudah dikeluarkan itu melainkan mengambil peperiksaan semula (masih dibolehkan sekarang ini?) atau membuat rayuan penyemakan semula keputusan itu. Itu saja. Kalau sanggup untuk kembali menduduki peperiksaan sama tahun depan demi mengubah keputusannya, silakan. Atau kalau mahu semakan semula keputusan itu pun, ya silakan juga. Namun, tidak banyak yang dapat berubah.

Justeru, mari kita berfikir begini. Apalah guna kita menangis, meratap, berduka-cita dan berduka-lara hanya kerana keputusan SPM kita yang tidak seberapa itu? Bukankah hidup ini perlu diteruskan? Bukankah umur kita masih muda? Ya, perjalanan kita ini masih jauh.

Jadi apa yang hendak kita buat? Pertama, dalam syukur kita kepada Allah, marilah kita menerima bahawa apa yang telah disuratkan kepada kita itu ada hikmahnya. Di sana mungkin apa pengajaran dan amaran yang hendak Allah SWT berikan kepada kita? Ya, pengajaran agar selepas ini dalam apa juga yang kita lakukan, kita lakukan dengan bersungguh-sungguh, memberi tumpuan dan menggandakan usaha.

Kedua, renungkanlah ke dalam diri. Apakah bakat dan kebolehan yang kita ada? Apa yang kita boleh buat? Ya, mungkin jawapannya kita mahir dan minat dalam bidang elektronik. Mungkin kita minat membaiki motosikal atau kereta. Mungkin kita minat menangkap ikan, ayam hutan dan sebagainya. Ya, tanyakan dalam diri apa yang kita minat dan apa yang kita boleh buat. Lalu, dengan minat dan kebolehan atau kepakaran yang kita ada, teruskan menggilap minat dan kecenderungan kita itu.

Usahakan bersungguh-sungguh dengan bantuan ibu bapa, bekas guru-guru di sekolah umpamanya, kenalan-kenalan kita atau sanak-saudara agar kita dapat mengembangkan minat dan kecenderungan kita menjadi satu kerjaya! Ya, jadikan minat dan kepakaran atau kebolehan kita itu sebagai kerjaya!

Saya minat menulis dan fotografi. Dulu, keputusan SPM saya juga tidak memberangsangkan. Saya sudah menanam cita-cita pada waktu itu jika keputusan saya untuk memasuki mana-mana universiti ditolak, saya putuskan untuk menulis (waktu itu saya ada sebuah mesin taip), kemudian mengerjakan tanah kosong di belakang rumah dengan berkebun dan menanam sayur-sayuran dan membuat kerja-kerja fotografi. Itu yang saya rasa saya boleh buat. Alhamdulillah, sampai ke hari ini saya masih menulis dan masih melakukan kerja-kerja fotografi walaupun takdirnya saya sebenarnya telah diterima masuk ke Universiti Malaya dan kini mempunyai pekerjaan dengan sebuah syarikat perundingan.

Ketiga, motivasikan diri. Ini penting sebenarnya. Kegagalan sekali dalam SPM bukanlah bermakna “dunia sudah kiamat!” Gagal dalam SPM bukanlah bermakna kita gagal segala-galanya. Dunia dan masa depan menjadi gelap, tidak. Ya, katakan tidak kerana kita yang perlu menentukan kehidupan kita pada masa akan datang sebenarnya.

Belajarlah untuk menjadi seseorang, yakin kepada diri dan teruskan bertindak dan berusaha. Ya, gagal dalam SPM bukan bermakna jalan kita ke syurga sudah tertutup. Kita bina “jalan lain” ke syurga.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s