Kisah Tempayan Yang Retak

Seorang tukang mengangkut air (tukang air) mempunyai dua buah tempayan besar; yang kedua-dua tempayan itu dipikul pada pengandar secara bersilang pada bahunya. Satu daripada tempayan itu retak, sedangkan tempayan yang satunya lagi tidak.

Tempayan yang elok selalu dapat membawa air dengan penuh walaupun melewati perjalanan yang panjang dari mata air sehinggalah ke rumah majikannya; manakala tempayan yang retak pula hanya dapat membawa air separuh sahaja apabila sampai ke rumah majikannya.

Hal ini terjadi setiap hari selama dua tahun. Si tukang air hanya dapat membawa satu setengah tempayan air ke rumah majikannya. Tentu sahaja si tempayan yang elok merasa bangga akan prestasinya; dapat membawa air yang banyak dan penuh setiap masa dan menunaikan tugas dengan sempurna. Di pihak yang lain, si tempayan retak merasa malu sekali kerana akibat ketidaksempurnaannya (keretakannya) ia hanya dapat memberikan setengah sahaja air setiap kali si tukang air mengangkut air.

Setelah dua tahun tertekan oleh kegagalannya, maka tempayan yang retak pun berkata kepada si tukang air, “Saya sungguh malu kepada diri saya sendiri dan saya memohon maaf yang sebesar-besarnya”.

“Kenapa?” tanya si tukang air, “mengapa kamu berasa malu?”

“Selama dua tahun, setiap hari saya hanya mampu membawa separuh sahaja air ke rumah majikan kita. Adanya keretakan pada sisi saya menyebabkan air yang saya bawa bocor di sepanjang perjalanan menuju ke rumah majikan kita. Kerana cacatku itu, telah membuatkan kamu rugi wahai si tukang air”, jawab si tempayan retak.

Si tukang air berasa kasihan kepada tempayan retak. Dalam belas kasihannya itu dia menjawab; “Apakah kamu tidak memperhatikan adanya bunga-bunga yang cantik dan indah sekali di sepanjang perjalananmu menuju ke rumah majikan kita ini? Dan pada sebelah jalan tempayan yang elok itu perasankah kamu bahawa tidak ada pula bunga yang cantik-cantik? Itu kerana aku menyedari kecacatanmu dan aku memanfaatkannya. Aku telah menanam benih-benih bunga di sepanjang perjalanan di sisimu dan setiap hari jika kita berjalan pulang dari mata air, kamu telah mengairi benih-benih itu. Selama dua tahun ini, aku telah dapat memetik bunga-bunga yang cantik dan indah untuk menghias meja majikan kita. Tanpa adanya kamu, majikannya tidak akan dapat menghias rumahnya seindah sekarang ini”.

Apakah ibrah dan pengajaran yang kita dapat daripada kisah ini?

Pertama, setiap orang mempunyai kelebihan dan setiap orang mempunyai kekurangannya masing-masing. Kita mungkin “lebih” dalam hal-hal tertentu, tetapi kita juga “kurang” dalam hal-hal yang tertentu. Kita mungkin pakar dan tahu dalam sesuatu perkara, tetapi dalam perkara yang lain pula mungkin kita tidak begitu pakar atau tidak begitu tahu.

Justeru, bergabung dan berkawanlah seramai mungkin untuk menjadikan kita lebih kuat, untuk menjadikan kita lebih tahu. Kerana, kita tidak lebih dan kuat sentiasa. Kerana kita juga tidak sentiasa tahu semua benda dan perkara. Apa yang kita tahu, orang lain mungkin tidak tahu. Apa yang kita tidak tahu pula, orang lain mungkin tahu dan boleh menolong kita. Maka kita sewajarnya saling melengkapi.

Kedua, walaupun kita kekurangan [kecacatan / bocor dalam konteks kisah tempayan retak ini] kekurangan itu sebenarnya juga boleh kita manfaatkan dalam bentuk yang lain. Tanpa disedari, tempayan yang retak itu sebenarnya secara tidak sedar telah menyirami benih-benih yang ditanam oleh si tukang air sehingga benih dan tanaman bunganya menjadi begitu subur kerana disiram setiap hari.

Ketiga, kita mungkin mempunyai satu kekurangan, tetapi harus diingat bahawa kita mungkin “kurang” dalam sesuatu hal, tetapi kita juga mungkin mempunyai kelebihan lain. Orang yang cacat penglihatan umpamanya, dia mungkin hanya tidak dapat melihat, tetapi dia juga mungkin lebih terang “mata hatinya”, hatinya lebih jernih dan terang: mudah dapat apa yang dipelajari. Daya sentuhan atau daya merasanya mungkin lebih kuat daripada kita yang biasa.

Ada orang dilahirkan tanpa kedua-dua belah tangan, tetapi dia juga adalah pelukis yang hebat dan menghasilkan lukisan-lukisan yang agung yang [malah] mengatasi orang yang lebih sempurna pun: dia rupanya melukis dengan menggunakan kaki!

Justeru, ambillah iktibar dan ibrah daripada kisah tempayan retak ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s